Dragon's Tears and Snake's Eyes

Art   Mosaics   Leather   Passion

Wicca General Information.

Wat is Hekserij?

Hekserij omvat veel dingen, dingen die ook door niet-heksen gedaan worden.
Een belangrijk aspect is de natuur. De meeste heksen zijn één met de natuur. Hekserij is grotendeels gebaseerd op de natuur en de natuurlijke oerkracht, en vooral de cycli van het leven op aarde voor zowel de mens, als de dieren, planten en bomen.

Binnen hekserij bestaat er geen 'enige ware weg', iedereen is vrij om zijn of haar weg zelf in te vullen en op de manier hoe hij of zij dat wil; geen enkele weg is de 'ware weg'. Een belangrijke regel is daarbij, dat je daarmee niemand schaadt. Dit is eigenlijk de regel waar iedere heks zich aan houdt. Het principe van deze regel wordt nader uitgelegd in onder andere de Wiccan Rede (de wet voor Wiccans).

Dan is er nog de drievoudige wet, eigenlijk komt dat neer op: "wie goed doet, goed ontmoet", maar ook andersom, en dan drie keer. Andersom wordt ermee bedoelt dat, wanneer je gedrag laat zien of iets doet wat niet door de beugel kan, dat je datzelfde of in een andere vorm in drievoud weer terug kunt verwachten. Ik denk dat het bijna niet te doen is om zuiver volgens deze wet te leven, omdat je met alles wat je doet en zegt, iemand anders indirect en soms ook direct raakt. Dat betekent dat je dus zowel goed als naar gedrag altijd weerspiegelt krijgt van je omgeving. Wiccans zweren trouw aan de Wiccan Rede en de drievoudige wet, heksen daarentegen niet per se, hoewel heksen het principe 'doe wat je wilt zolang het niemand schaadt' wel dégelijk naleven.
Wat heksen niet doen en zijn:

* Heksen zijn geen Duivelaanbidders.
* Heksen houden zich niet bezig met 'kwade krachten' of geesten.
* Heksen offeren geen mensen, kinderen of dieren.
* Heksen gebruiken hun magie niet om iemand anders kwaad te doen, of om mensen te manipuleren.
* Alle negatieve opvattingen over heksen zijn ooit bedacht en geschreven om mensen, maar vooral vrouwen te intimideren en te onderdrukken.

Wat heksen wel doen en zijn:
* Heksen vereren de natuur in al haar aspecten; mooi en scheppend, maar ook meedogenloos en verwoestend.
* Heksen hebben alles wat op onze aarde leeft lief.
* Heksen hebben respect voor de geloofs- en levensovertuigingen van anderen.
*Heksen weten dat er geen 'enige ware weg' of geloof is, alle wegen en religies leiden naar hetzelfde doel, de onuitputtelijke bron; het Al.
* Heksen maken gebruik van magie, solitair of in groepsverband voor genezing van ziek(t)en, tijdens riten, jaarfeesten en volle maansfeesten (esbats), om inzicht te verkrijgen in bepaalde situaties en verder voor allerlei positieve doeleinden.
* De meeste heksen divineren d.m.v. kaartleggen, pendelen, runen, een spiegel, koffiedik-kijken en verder alle mogelijke middelen waarmee men een blik op de toekomst kan werpen of inzicht kan verkrijgen in bepaalde situaties.
* Veel heksen maken amuletten, tincturen, drankjes of zalven van planten en kruiden, voor lichamelijke of psychische klachten, of als spirituele ondersteuning, of soms om iets anders te bewerkstelligen (bijv. als iemand graag zwanger wil worden).
* Sommige heksen hebben zich gespecialiseerd in magnetiseren, hypnotherapie, regressietherapie, natuurgeneeskunde en andere vormen van alternatieve geneeswijzen om mensen te helpen.
* Heksen vieren de acht jaarfeesten:

Samhain (de nacht van 31 oktober op 1 november), herdenking van de overledenen. De nacht waarin de sluier naar de geestenwereld heel dun is.Van origine het begin van het Keltisch nieuwjaar. Alles is stil en in zichzelf teruggetrokken. De natuur is aan de lange slaap voor de winter begonnen en na de oogst van de laatste noten, vruchten en knolgewassen, doen wij hetzelfde.
Samhain is ook een prachtig feest waarbij mooie verhalen kunnen worden verteld bij haardvuur en kaarslicht. Verhalen over vroeger en over de mensen die voor ons kwamen. Dit is de tijd van herinneren, om stil te staan bij je wortels, bij je basis: waar kom je vandaan en waar bouw je op? Wat staat bij jou centraal, waar liggen jouw 'wortels'?

Yule (rond 21 december), Germaans midwinterfeest, de viering van de kortste dag van het jaar. Het feest met de hoop op de terugkeer van het licht, van de langere dagen. Vandaar ook dat nog steeds de kerstboom neer gezet wordt ten teken van eeuwig groen. Vanaf Yule maakt de zon zich op voor zijn terugkeer. Dit is de winterzonnewende! De zon heeft zijn cyclus achter de rug en hoewel de winter nu pas begint, worden de dagen eindelijk weer langer. We moesten er lang op wachten, maar eindelijk komt de zon weer terug! In de natuur gaat de energie langzaam aan weer stromen.
In het jaarwiel waar geen begin of einde is, is dit wel weer een omslagpunt, waarop de zon even stil staat. Vanaf nu breken weer drukkere tijden aan. Dit is dan ook de tijd voor de eerste reiniging, om het komende jaar een schone, vruchtbare bodem te geven.
Wanneer je diep in je eigen hart kijkt, wat is er dan echt belangrijk? Wat wil jij extra kracht meegeven in het nieuwe jaar, wat wil jij in het licht zetten?

Imbolc (2 februari) viering ter ere van de lente die weer in aantocht is. De aarde wordt wakker en is weer klaar om de vruchtbaarheid te verwelkomen. Het prille begin. De aarde maakt zich klaar om het zaad te laten ontkiemen, de natuur wordt wakker en rekt zich uit. De boeren gaan weer ploegen ter voorbereiding van het zaaien en de grote voorjaarsschoonmaak staat voor de deur. Dit is een intense periode, je kunt de energie bijna beetpakken. Bijna, want het is nog maar het eerste begin. Het is niet het kindje in je buik dat voor het eerst begint te bewegen, maar de verwachting van het kindje dat energetisch al van zich doet spreken en bijna in je buik gaat nestelen. En hoe toepasselijk, Imbolc betekent: in de buik.
Zak maar eens diep naar je buik af en voel. Wat zijn je wensen, wat wil je bereiken, waar wil je naartoe? Daarvoor kun je nu de basis leggen. Voor je dat kunt doen, moeten eerst die oude winterse stofnesten en blokkades het veld ruimen: Houdt eens grote schoonmaak! Opruimen om ieder niveau is weldadig, zowel voor de ruimte in je huis, als de ruimte in je hoofd.

Ostara (21 maart), lente-equinox, het land wordt weer groen en vruchtbaar. Het is lente! Overal om ons heen schieten planten uit de grond. Krokussen, narcissen en hyacinthen zijn overal zichtbaar, de eerste blaadjes komen aan de bomen.
Bij Imbolc kun je de energie vooral voelen, bij Ostara kun je het eerste nieuwe leven eindelijk zien. Het is de hoogste tijd voor een fris groen feest, want de donkere dagen zijn voorbij en de Grote Moeder bevolkt de aarde weer met nieuw leven!
Vruchtbaarheid is overal te zien. Dit is de tijd om de laatste restjes oude energie te laten gaan en de voorwaarden te scheppen voor een goede oogst.

Beltane (de nacht van 30 april op 1 mei), het feest van de passie, liefde en vruchtbaarheid. Het tweede lentefeest van het jaar. De lucht is zwanger van zwoele bloemengeuren en menig fruitboom en struik is weer uitgebarsten in een zee van bloesem.
Beltane is een feest van passie, van puur genieten. Het is ook het feest van koesterende liefde en warme zorg voor al dat jonge leven dat zorgt voor de oogst later dit jaar. Prille liefde en jong geluk dat nog wel een duwtje in de rug kan gebruiken om tot volle groei te komen.
Beltane is een uitgelezen moment om bestaande plannen een nieuwe zet te geven.

Litha (de nacht van 21 juni op 22 juni), midzomerfeest, men viert de langste dag van het jaar. De natuur heeft naar dit moment toegeleefd: de langste dag. De bloemen zijn op hun mooist en wij kunnen nog even van hun bloeiende pracht genieten voor ze al hun energie weer stoppen in het maken van de zaadjes voor volgend jaar.
Midzomer is een feest met twee aspecten: vanaf nu zorgt de hitte van de zomer ervoor dat de oogst rijpt, maar de kracht van de zon neemt wel elke dag af. Op deze heerlijke, vrolijke dag staan wij net als de zon even stil. We kijken naar binnen en naar buiten en zorgen ervoor dat het goed is. Dit is de tijd voor een nieuwe, tweede schoonmaak. Je hebt hard gewerkt aan je toekomst en veel energie in je plannen gestopt, nu is het tijd om te schiften. Wat heb je niet meer nodig? Wat was eigenlijk toch niet zo belangrijk? En wat zijn de dingen waar je echt voor gaat?

Lughnasadh (de nacht van 31 juli op 1 augustus), viering van de eerste oogst. De zon neemt nu duidelijk in kracht af, terwijl de natuur ons overstelpt met gulle gaven. Zaden aan bijna elke plant en veld na veld gevuld met gouden granen.
Ook Lughnasadh heeft twee gezichten: een vleugje weemoed bij het eerste afscheid en grote vreugde over de eerste oogst. Het is een tijd van diepe dankbaarheid voor de overvloed die we om ons heen zien. Welke vruchten heb jij mogen plukken, waar bestaat de overvloed voor jou uit?

Mabon (21 september), de herfst-equinox en het tweede oogstfeest. De warme zon maakt zich weer op voor zijn vertrek. Opnieuw zijn dag en nacht even lang, maar vanaf nu worden de dagen korter en kouder. De voortplanting zit erop en al oogsten we op dit moment nog steeds noten en fruit, de natuur bereid zich alweer voor op enkele maanden welverdiende rust. Voor ons breekt ook de tijd van het genieten weer aan. Je hoeft niet meer te rennen en te vliegen. De oogst is binnen, je mag je bewust zijn van je rijkdom en je kunt de energie voor alle activiteiten op een lager pitje zetten. Wat is ervoor nodig om jouw dromen de winter door te helpen? Waar ligt jouw kracht, waarmee kun jij de andere deelnemers helpen om de donkere dagen te overleven?

Go to top Go back a page