Dragon's Tears and Snake's Eyes

Art   Mosaics   Leather   Passion

Mosaics General Information.

Mozaïek, een kunstvorm die eeuwen geleden al werd gebruikt om vloeren, muren en allerlei voorwerpen te versieren.
De oudste voorbeelden van geometrische patronen gemaakt van verschillende materialen zijn gevonden in een tempel in Ubaid, in Mesopotamië en zijn gedateerd in de tweede helft van de tweede eeuw BC. Er zijn stukjes gekleurde steen, schelpen en ivoor in verwerkt. Opgravingssites in Susa en Choqa Zanbil in Perzië lieten de eerste geglazuurde tegels zien die dateren van rond 1500 BC. Mozaïekpatronen echter werden niet gebruikt tot de tijd van het Sassanid Rijk en de Romeinse invloeden.
De oude Grieken maakten ook mozaïekwerken en gebruikten hiervoor vaak kiezelstenen. De Romeinen ontwikkelden de technieken verder die gebruikt werden. Hiervan zijn nog verschillende ontwerpen bewaard gebleven die ook nu nog te zien zijn.
De kleine tegeltjes die de Romeinen maakten heten Tesserae. Ook nu zijn er, in veel meer kleuren en maten dan toen, nog steeds Tesserae te verkrijgen. Tegenwoordig worden er meer materialen gebruikt om een mozaïek mee te vervaardigen.

Je begint met een ondergrond, hiervoor zijn verschillende materialen te gebruiken. Als beginnende mozaïeker is het prettig om op een gladde, platte ondergrond te werken, zodat je verschillende materialen kunt uitproberen om je voorstelling mee te maken. Voor werk wat binnen blijft kun je bijvoorbeeld een ondergrond gebruiken van MDF. Werk wat naar buiten gaat, behoeft een ondergrond die wat meer vocht en vorstbestendig is. Bewerkt watervast verlijmt multiplex is een van die materialen. Ook op aardewerk, steen en glas is goed te mozaïeken.

Vaak wordt er gewerkt met:
· Allerlei soorten tegels, kapot geslagen, geknipt of gesneden.
· Glazen Tesserae in diverse maten en soorten
· Smalti
· Stukken glas
· Serviesgoed
· Schelpen
· Kiezelstenen
· maar je kunt natuurlijk werken met alles wat je verder leuk vind om te verwerken....

Uiteraard gebruik je de meest geschikte lijm voor de ondergrond van je keuze.
Na het lijmen moeten de meeste lijmsoorten 24 tot 48 uur drogen. Als de droogtijd voorbij is moet je altijd je werk controleren op losse stukjes. Als alles goed vast zit, kun je je werk gaan voegen voor een prachtig eindresultaat.
Door te voegen zet je de stukjes vast en wordt het werk waterdicht gemaakt. Ook kan door de juiste kleur voegmiddel te gebruiken het effect van het mozaïek versterkt worden. Het geeft als het ware een extra dimensie aan het werk. Het is heel leuk om kleine proefstukjes te maken om uit te proberen hoe de diverse kleuren tegels eruit komen te zien als ze gevoegd zijn met verschillende kleuren voegsel.

· Grijs voegsel domineert bij witte tegels, terwijl het bij een spiegelwerk juist onopvallend het spiegeleffect versterkt.
· Wit voegsel domineert bij donkere tegels. Het maakt het geheel lichter maar kan het werk ook een versplintering geven die niet altijd even mooi is.
· Crème kleurig voegsel geeft een mooi evenwichtig effect bij witte tegels.
· Zwart of Antracietkleurig voegsel verdiept zwarte en blauwe kleuren en zorgt voor een mooier effect bij rood en groen.
· Oker geeft vaak een mooi effect in lichte meerkleurige mozaïeken.
· Met roze en rode tinten gemozaïekt werk wordt heel apart met ijzerrood voegsel. Dit kan ook heel mooi contrasteren met blauwtinten.

Go to top Go back a page